1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС може да блокира членството на Русия в СТО

ЕС може да блокира членството на Русия в СТО

 

Комисарят на ЕС по въпросите на търговията Питър Манделсън предупреди след срещата с Русия на високо равнище в Хелзинки, че руската заплаха да забрани вноса на хранителни и месни продукти от всички държави-членки на блока, когато България и Румъния се присъединят към него на 1 януари 2007, може да предизвика няколко неназовани страни от ЕС да блокират планираното членство на Русия в Световната търговска организация /СТО/.

Манделсън заяви, че търговската тактика на Русия "ще окаже влияние върху отношението на страните-членки към подписването на договора за приемане на тази страна в СТО. Това не е единственият търговски проблем между нас и Русия. Има още поне половин дузина...Не може да има толкова спорни въпроси помежду ни."

Той отбеляза загрижеността на ЕС по повод отказа на Русия да ратифицира Енергийната харта на съюза, която Москва подписа през 1994. Документът ще изисква от Русия да отвори достъпа до своята мрежа от тръбопроводи, която в момента е контролирана като монопол от Газпром, който се опитва от своя страна да си осигури достъп до европейските пазари.

Манделсън смята, че "Русия действа непропорционално" в подхода си по търговските въпроси. Русия в момента е наложила ембарго на вноса на месни и растителни продукти от Полша, което беше разкритикувано от ЕС, а Полша смята за незаконно. ЕС също така отхвърли руските обвинения по повод износа на месо от България и Румъния.

Президентът Владимир Путин обаче заяви в Хелзинки, че ЕС носи отговорността за проблема, защото е "решил да приеме двете страни...без най-напред да се консултира с нас за заплахата за интересите на всички засегнати"./regal.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.