1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС очаква големи загуби в млечния сектор

ЕС очаква големи загуби в млечния сектор

Такава е прогнозата на голяма холандска банка

Наказателните мита, с които администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплашва Европа, ще нанесат големи щети на млечния сектор в Съюза. Такава е прогнозата на голяма холандска банка.

Според първоначалния план митата трябва да влязат в сила този петък и ще бъдат в размер на 25 %. Анализ на банката показва, че заради тях европейските производители ще се лишат от износа на около 110 хиляди тона мляко, както и 73 хиляди тона сирена, тъй като те ще поскъпнат на американския пазар. Вместо италиански и френски видове, потребителите ще купуват по-евтините местни производства, прогнозират експертите. От високите мита за европейските продукти ще се възползват и такива, идващи от трети страни.

През 2018 година Съединените щати са внесли общо 176 хиляди тона сирена, от които 134 хиляди тона от Европейския съюз. Повече от половината видове ще бъдат засегнати от новите митнически ставки, като най-силно ще пострадат италианските. Техният износ към Америка ще намалее с около 20 хиляди тона, или 60 процента. Значителни загуби ще претърпят и ирландските производители, които доставят предимно масло. През миналата година количеството е било 35 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.