1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Евродепутати: ФАО да се намеси в продоволствената криза

Евродепутати: ФАО да се намеси в продоволствената криза

Презапасяването на Китай със селскостопански суровини е една от причините за високите цени

На фона на задаващата се продоволствена криза, породена от войната в Украйна и свързаното с нея поскъпване на зърното, група от 28 евродепутати призоваха ФАО да предприеме спешни мерки. В отворено писмо до организацията те припомнят, че презапасяването на Китай със селскостопански суровини е една от причините за високите цени.
 
Народните представители от различни групи в Европарламента критикуват, че в момента Китай е натрупал рекордни запаси от зърно. Според техни изчисления в Народната република се намират повече от половината световни складови наличности от царевица, ориз и пшеница. В писмото си те питат генералния директор на ФАО Цю Донг Ю какви мерки ще предприеме бившият заместник-министър на селското стопанство в Пекин, за да свали цените на световните пазари и да попречи на родината си да трупа още повече запаси.
 
Ръководителят на организацията е призован да даде сведения, дали ФАО е водила разговори с украинското правителство за предпазване на гражданите от глад. Според евродепутатите са необходими спешни мерки, които да не се ограничават само до посещение на делегация в Западна Украйна. Освен това те настояват Цю Донг Ю да осъди руската инвазия.
Авторите на писмото изтъкват, че цените на хранителните продукти растат от началото на пандемията, а сега са на най-високото си ниво. Руското нападение над Украйна не само нарушава веригите на доставка и аграрното производство в страната, но водят и до рекордни цени на изкуствените торове, припомнят те. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.