1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Еврокомисар Джон Дали се ангажира с финансова подкрепа за България за борба с болести по животните

Еврокомисар Джон Дали се ангажира с финансова подкрепа за България за борба с болести по животните

Предвижда се изграждане на система за наблюдение и контрол за епизоотиите по турската граница

Европейският комисар по здравеопазването Джон Дали и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов проведоха делова среща в Министерство на земеделието и храните днес, съобщиха от ведомството. На срещата министър Найденов информира еврокомисаря за предприетите от българска страна действия по отношение борбата с разпространението на шапа.

Еврокомисарят Дали изрази пълното удовлетворение на Европейската комисия от мерките. Той се ангажира да направи необходимото за финансово компенсиране на засегнатите фермери, съгласно максимално разрешените по регламент 60%. Допълнително обаче, на България ще бъде отпуснат сериозен финансов пакет за превенция на заболяванията по животните и за изграждане на система за наблюдение и контрол за епизоотиите по турската граница. По отношение на Българската агенция по безопасност на храните, ЕК ще предложи техническа и експертна помощ за обезпечаването на нейната дейност.

Еврокомисар Джон Дали приветства решението на българската администрация за забрана на отглеждането на царевица МОН 810 на територията на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.