1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европа отказа луканките ни

Европа отказа луканките ни

 

Българските луканки и суджуци скоро няма да щурмуват трапезата на европейците. От 1 януари 2007 месо от български прасета ще може да се продава в страните от ЕС само ако е термично обработено. Това е гласувано в петък на заседание на Постоянния ветеринарен комитет в Брюксел, каза шефът на НВМС доц. Жеко Байчев. Луканката и суджуците се водят сурово-сушен колбас. Термично обработени са шунките, надениците, саламите, филетата и кренвиршите. В момента има забрана за експорт на всички продукти от свинско заради болестта класическа чума и живите ваксини, с които са били имунизирани прасетата ни. Ветото ще продължи 9 месеца след влизането ни в ЕС. Тогава европейските експерти отново ще направят мониторинг как се справяме с болестта. Едва тогава ще кажат дали други продукти от прасетата ни ще могат да се пласират в ЕС.

За нас е предвиден само мониторинг. На Румъния ще бъде наложена предпазна клауза за класическата чума, каза Байчев. Добре е, че са разрешили износа, каза шефът на асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. За него решението е нормално, защото фирмите ни отговарят на изискванията на ЕС.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.