1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейските фуражи без посочени съставки на етикета

Европейските фуражи без посочени съставки на етикета

Посочването на подробната рецептура на новия продукт, дава възможност на конкурентните фирми да копират неговото производство без да харчат средства за изследователска и маркетингова дейност

 

Европейските производители на фуражни смески за животновъдството вече не са задължени да посочват всички съставки на етикета. Такова решение взе Европейския съд в Люксембург по дело, заведено от организация на производителите на фуражни смески от Холандия, която протестира срещу правилата, въведени през 2003 г. Изричното изискване за изброяване на всички ингридиенти и техният дял в готовите смески целеше предотвратяване на разпространението на "луда крава" и други заболявания, възникващи вследствие на угояване на животните със заразени фуражи.

Производителите на фуражните смески обаче, окачествиха приетите правила като директно вмешателство в сферата на търговската им и изследователска дейност и най-вече като стимул за развитието на нелоялна конкуренция на фуражния пазар. Посочването на подробната рецептура на новия продукт, дава възможност на конкурентните фирми да копират неговото производство без да харчат средства за изследователска и маркетингова дейност.

Съдите по делото уважиха исканията на производителите, тъй като според тях щетите, понесени от тях са несъизмеримо по-големи, в сравнение с превантивния ефект за животновъдството от въведените нови правила.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.