1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фермери от южната ни съседка хвърлят око на ниви около Пловдив

Фермери от южната ни съседка хвърлят око на ниви около Пловдив

Ниските цени на имотите изострят апетитите на чужденците

 

Има голям интерес за закупуване на земеделски земи в района на Пловдив за отглеждане на фиданки, като се залага на добрия български опит в отглеждането на черешови, сливови и други плодни дръвчета, пише атинският ежедневник "Та неа". Според един от мнозината гърци, купили ниви в България,  цитиран от ежедневника, досега негови сънародници са купили най-малко 200-300 декара земеделски площи у нас.

Гръцки фермери, дребни занаятчии и обикновени хора купуват масово земеделски площи на Балканите и по-специално в България, Румъния, Македония и Сърбия, като по този начин смятат да разширят своята производствена и търговска дейност в региона, съобщава атинският вестник. Земи в България се търсят главно по протежение на основните пътни магистрали за строеж на бензиностанции и търговски обекти.

Гърците се надяват след подписване на договора на България за присъединяване към ЕС да се улеснят процедурите за покупка на земи от чужденци.

За да купят сега земеделска земя чужденците трябва да имат регистрирана фирма у нас, коментират специалисти.

От години в България много гърци имат свои фирми, подчертават те.

На гръцки сайт, където се оферират ниви за продажба около Пловдив има записан и български мобилен телефон.

Според секретарката, на която се обади той е на фирма "Алика" ЕООД, чиито собственик е Ставрос Портокалидис. По регистрацията дружеството се занимава с посредническа дейност на недвижими имоти. Гъркът развива бизнес у нас вече 5 години и според неговата служителка има голям интерес от страна на неговите сънародници към покупка на недвижими имоти и конкретно на земеделски земи, намиращи се в плодородни райони на България, които не са далеч от границата със съседната държава. Портокалидис има още една регистрирана фирма у нас - "Аполон-1".

По данни от сайта IMOT.BG сега около Пловдив най-много земя за продажба се предлага за района на с. Марково, 73 оферти на средна офертна цена от 13 евро. По-скъпо се предлагат нивите край Белащица - по 15 евро/кв.м, където има 60 оферти за продажба. Най-ниските оферти са за с. Оризари - по 7 евро/кв. м./monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.