1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фирми не изкупуват черешите

Фирми не изкупуват черешите

Десет тона гният

Италиански фирми масово отказват да изкупуват череши в област Кюстендил. Проблемът, освен в областния град, съществува и в останалите населени места в региона, съобщи Фокус.

Над 10 тона череши залежават в бобовдолските села. И там италианска фирма-изкупвач затворила пунктовете си без предупреждение. Вече трети ден в село Горна Козница не се изкупуват набраните череши.

Кметът на селото Георги Георгиев заяви, че над 10 тона череши залежават заради отказите на фирмите-изкупвачи да вземат продукцията. Някои от стопаните са принудени да търсят пунктове в съседни градове. В селото над 100 домакинства са заети с черешобер. Други стопани пък отказват да търсят съседни градове, в които да пласират продукцията и са готови да изхвърлят черешите на пътя.

Фирмите, изкупуващи череши в Кюстендилско, са спрели работа. В селото са разкрити десет пункта, но нито един не изкупува череши. Като причина се посочва ниското качество на плодовете и различната степен на зрялост.

Ниските температури в началото на пролетта и последвалите ги високи са в основата на недоразвиването на плода на ранните череши. Директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. д-р Димитър Домозетов каза, че поради високите температури се ускорява зреенето на плодовете, което пречи на тяхното доразвитие.

„Поради тази причина, плодовете на ранните сортове череши останаха дребнички, но се надявам, че със спадането на температурите и липсата на дъждовете да спомогнат за правилното развитие на късните сортове череши”, поясни Домозетов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.