1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фирмите търсят нови работници

Фирмите търсят нови работници

Промишлените предприятия, очакващи през 2006 г. увеличение на приходите си от износ, са 59,2%

 

Според изследване на Българската търговско-промишлена палата, фирмите са оптимисти относно възможностите за повишаване на заетостта. Изследването беше представено от зам.-председателят на БТПП Цветан Симеонов. Промяна в заетите няма да има само около Черноморието, тъй като там има недостиг на подходяща работна сила. Изследването показва още, че повече от половината от анкетираните фирми са увеличили приходите си от продажби, но приходите от износ са намалели спрямо миналата година, сочи изследването. Промишлените предприятия, очакващи през 2006 г. увеличение на приходите си от износ, са 59,2%. В сферата на услугите ръст на износа очакват 55,7% от анкетираните.

Според Симеонов фирмите са по-песимистични в очакванията си за подобряване на бизнес климата в сравнение с минали години заради забавените реформи в икономиката.

Изследването на БТПП за бизнес климата у нас е част от "Икономически преглед на Европалати" за 2006 г. То е направено в 27 европейски държави. Данните сочат, че България е на шесто място по показателите "очаквания за бизнес климата". По показателя "положителни очаквания за бъдещи инвестиции" България е седма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.