1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фючърсите на захарта спаднаха до най-ниското си ниво от 2010 г.

Фючърсите на захарта спаднаха до най-ниското си ниво от 2010 г.

Според Goldman Sachs Group цената на необработената захар ще е средно 17.5 цента за паунд през следващите три до шест месеца

Фючърсите на захарта спаднаха до най-ниското си ниво от 2010 г. на борсата в Ню Йорк, след като Goldman Sachs Group понижи прогнозата си за цените на суровината, аргументирайки се с подобрените атмосферни условия в главния производител Бразилия. Според банката цената на необработената захар ще е средно 17.5 цента за паунд през следващите три до шест месеца, като предишната прогноза беше за цена от 18.5 цента. Според анализатора от Macquarie Group Кона Хаг, цитиран от Bloomberg, спадът на цената може да достигне 16.5 цента през третото тримесечие, като според някои брокери захарта може да поевтинее и до 15 цента за паунд. 

Реколта в Бразилия


Производството на захар в основните добивни райони в Централна и Южна Бразилия е нараснало до 1.45 млн. тона през втората половина на април спрямо 393 200 тона за същия период на миналата година, показват данните на браншовата организация Unica, отбелязва regal.bg. Сухото време е позволило събирането на реколтата да навакса изоставането, причинено от тежките дъждове в началото на сезона. Продукцията за целия сезон се очаква да достигне рекордните 35.5 млн. тона, заявява Unica.

"Макар дъждовното време през април да забави началото на събирането на реколтата в най-големите добивни региони на Бразилия, очакваме количествата захарна тръстика да са рекордни", пише в доклада си анализаторът от Goldman Sachs Деймиън Корвалин. "Предвид подобряването на времето през втората част на април занижаваме прогнозата си за цените през следващите три до шест месеца", добавя той.

След публикуване на прогнозата необработената захар с доставка през юли поевтиня с 0.5% до 16.94 цента за паунд на Нюйоркската стокова борса ICE, което е най-ниската цена от юли 2010 г. Бялата рафинирана захар с доставка през август отстъпи с 0.3% до 476.60 долара за тон на борсата NYSE Liffe в Лондон.

Спад на цената 


От началото на годината цената на захарта е спаднала с 13% в Ню Йорк на фона на нарасналото предлагане, което надвишава търсенето. Рекордната реколта в Бразилия по всяка вероятност ще означава трета поредна година на излишъци за сезон 2013-2104 г., отбелязва Goldman Sachs. Международната организация по захарта изчислява излишъците за сезон 2012-2013 на 8.5 млн. тона. Вторият най-голям износител на суровината Тайланд отмени търг за продажба на 72 хил. тона захар в сряда заради ниската цена, предлагана от купувачите, отбелязва Bloomberg.

Какаото с доставка през юли отстъпи с 0.6% до 2339 долара за тон на борсата в Ню Йорк. В Лондон идентичният фючърс на стоката поевтиня до 1558 лири (2370 долара) за тон. Кафето сорт арабика с доставка през юли остана на ниво от 1.4405 долара за паунд, а робустата поскъпна с 0.2% до 2054 долара за тон. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.