1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фонд "Земеделие" подписа договор за прилагането на първата, одобрена от ЕС, програма за промоция на вина

Фонд "Земеделие" подписа договор за прилагането на първата, одобрена от ЕС, програма за промоция на вина

Общият бюджет за трите годишни фази от изпълнението на договора е 3,2 млн. евро

Държавен Фонд „Земеделие” и Регионалната лозаро-винарска камара „Тракия” подписаха договор за прилагането на пета, одобрена от Европейския съюз, промоционална програма.

Това е „Междудържавната програма за промотиране на вино в трети страни (Русия, Китай)”. Тя е мултинационална, предложена съвместно с Румънското сдружение на производителите на вино и винени продукти „Добруджа”, и е насочена към пазарите на Русия и Китай. Срокът на изпълнение е три години.

Общият бюджет на първата одобрена програма за промоция на вина е приблизително 3,2 млн. евро за трите годишни фази от изпълнението на договора. Проектът цели издигането на имиджа на вината със защитено наименование за произход (ЗНП) и защитено географско означение (ЗГО). С негова помощ трябва да укрепне позицията на продуктите на съществуващите пазари и да се увеличи износът на вина със защитено наименование за произход и защитено географско означение.

ЕС предоставя половината от бюджета на програмата, 30% са съфинансиране от ДФ „Земеделие”, а бенефициентът осигурява 20% от средствата.

Програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или производители и търговци. Те кандидатстват в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а документите се подават всяка година в срок до 15 април (1-ро представяне) и 30 септември (2-ро представяне). Постоянната консултативна комисия към МЗХ определя кои програми да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това – изпратени за одобрение от Европейската комисия.

Договорите се сключват с Фонд „Земеделие” до 90 дни от датата, на която е обявено решението на ЕК. Сдружението или асоциацията внасят гаранция за изпълнение на ангажимента в полза на фонда в размер на 15% от максималното годишно финансиране по програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.