1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Френски сирена изместват родния кашкавал

Френски сирена изместват родния кашкавал

Хората предпочитат да купуват "Ементал" вместо "Витоша" за 10 лева

 

Няколко пенсионери искаха да си купят сирене, но си тръгнаха със сълзи в очите заради високите му цени, разказа вчера магазинерка в бакалия в центъра на Благоевград. На нея и колежките й им се налага през ден да сменят етикетите с цените на различните видове сирена и кашкавал. "С над 2 лева хвръкна нагоре кашкавалът, с повече от лев - сиренето", признаха продавачките. В момента в магазините в Благоевград кашкавалът върви от 7,50 до 9,50 лева за кг. Най-евтиното сирене пък е 3,90 лева за килограм, а на места удря и 5-5,20 лв. "Не мога да продавам на по-ниски цени. Вземам кашкавала от търговията на 6,50-7,50 лева, а сиренето е от 3,40 до 4 лева на едро", обясни собственик на бакалия в Благоевград. Той призна, че напоследък оборотът на млечните продукти паднал няколко пъти, тъй като високите цени отказват много от потребителите. "Как един пенсионер да даде 10 лв. за кило кашкавал? Та на тях им излиза по-евтино да си купят хубаво месо", допълни търговецът.

Цените на родния кашкавал, които гонят 10 лева за килограм, вече се изравняват с тези на деликатесните френски сирена. Затова много купувачи предпочитат да заредят хладилника с "Ементал" или "Президент" вместо с "Витоша", твърдят търговци от Бургас. В морския град млечният продукт върви от 8,30 до 9,50 лв. за кг. В момента най-евтин кашкавал продават в "Метро" и "Билла". Само там може да се намери на цени от 6,90 до 7,20 лв. Толкова върви и в складовете на едро. Цена от 10 лева за килограм кашкавал е нереална, продуктът става непродаваем.

Така коментираха поредното поскъпване от "Маркели" АД в Казанлък. Най-голямата мандра в Старозагорско произвежда и прочутото холандско сирене "Гауда". В момента кашкавалът излиза от производител с цена 6,40-6,80 лева без ДДС. Холандските сирена пък се продават франко склада малко над 7 лева килото без ДДС. Наистина през зимата цената на основната суровина - млякото, тръгва нагоре заради по-скъпия фураж и ние сме длъжни да отчетем това поскъпване, коментира главният счетоводител на "Маркели" Стоян Иванов. Той припомни, че за 1 кг кашкавал отиват цели 11 литра краве мляко. Но всеки продукт струва толкова, колкото може да даде за него купувачът в магазина, припомни Иванов./standartnews.com

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.