1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Гърци купуват поляни в Юндола

Гърци купуват поляни в Юндола

Все повече туристи от Белгия, Англия и Холандия идват, за да правят снимки на живописната местност

 

Гърци, израелци и англичани вече закупуват имоти в Пазарджишко. Интересът е най-голям към терените в курорта Юндола над Велинград, твърдят от кметската управа.

Все повече туристи от Белгия, Англия и Холандия идват, за да правят снимки на живописната местност с намерение да се върнат за по-дълго време, твърди пък туроператорът Станислав Кръстев. Според него около ски училището в курорта скоро ще заприлича на Банско и Боровец. Другата апетитна земя, където са устремили поглед предимно гърци, са поляните около язовир "Батак" в курорта Цигов чарк. Сега земеделски терен там може да се купи за по 5 лв. на кв./м. Парцел от три декара в регулация обаче върви по 80 000 лв. Чужденците харесват язовира заради риболова и ветроходството, чистия въздух на боровата гора, където всяко лято берат гъби, и все по-модерната инфраструктура. Още преди година там бяха построени пътища със средства от ЕС, а сега се завършва отсечка около целия язовир. Новата атракция е и ски пистата с влек. Местните власти организират и много фолклорни празници, които събират хора от цяла Европа.

Англичаните вече започнаха да купуват къщи и терени, но в тихите и красиви села около дефилето под Велинград. Възрастни хора от Есекс избраха за свое място Ветрен дол и Варвара. Хората са готови да продават, без това да влияе на патриотизма им. Най-скъпа е земята около магистрала "Тракия", където един декар земеделска площ достига пет хиляди евро. В подродопските села Црънча и Дебращица чужденците оглеждат имоти с постройки и дори голи парцели. Там терен от 600 кв. м сега струва десет хиляди лв. В Дебращица място от декар и половина с ток и вода се продава за 13 хиляди лв. Англичани и немци дори предпочитат мястото да е незастроено, за да построят дом по свой вкус, разказват местни жители. В противен случай чужденците търсят стари къщи с оригинални огнища, дървени чардаци и китни дворчета./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.