1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ГДБОП и органите на ДВСК провеждат акция „Дупетата” в месопреработвателни предприятия

ГДБОП и органите на ДВСК провеждат акция „Дупетата” в месопреработвателни предприятия

Проверени са складове и месопреработвателни предприятия, за които е имало предварителна информация

ГДБОП и органите на ДВСК провеждат акция „Дупетата” в месопреработвателни предприятия за производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване.Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов уточни, че акцията е започнала тази сутрин в 7 часа.

„Работихме по информацията, че се внасят изрезки от колбаси, които се правят на разфасовки, т. нар. краищници, които се предлагат за унищожаване, използват ги и ги събират като отпадъчен продукт, който следва да бъде унищожен. Но вместо да бъде унищожен, се внася в България и има недобросъвестни търговски, които ги преработват и ги пускат и обратно в българската търговска мрежа, с което излагат на риск здравето на хората. Тъй като на жаргон тези краища се наричат „дупетата”, така кръстихме и акцията”, уточни министърът.

Над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване, са конфискувани от ГДБОП и органите на ДВСК при акция "Дупетата".

Над 100 тона изрезки от колбаси са открити в Плевен, над 25 тона – в Пазарджик, а в Първомай – около 1,5 тона. В Брезник са иззети  850 кг, а в София около 800 кг.

"Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. А предприятията "ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", каза пред "Фокус" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той не изключи възможността да се стигне и до отнемане на лицензи на нарушителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.