1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Германия застава зад договора за свободна търговия Меркосур

Германия застава зад договора за свободна търговия Меркосур

Плановете на да Силва за строг контрол над обезлесяването са добра основа за възобновяването на стратегическото партньорство между латиноамериканската държава и Европейския съюз

Международната търговия с аграрни продукти е жизнено необходима за световната продоволствена сигурност, смята германският министър на земеделието Джем Йоздемир. Затова той застава зад споразумението за свободна търговия, за което преговарят Европейският съюз и страните от Южна Америка, обединени в организацията Меркосур.
 
Според Йоздемир бъдещият договор представлява отлична възможност да се наложат европейските стандарти за устойчивост и на международно ниво. В тази връзка той настоява всички такива споразумения да съдържат раздел за устойчиви продоволствени системи.
 
На среща с представители на външнотърговския бранш в аграрния сектор в Берлин министърът приветства ангажимента на бразилския президент Лула да Силва, който миналата седмица ясно се обяви за опазване на амазонската джунгла. Плановете на да Силва за строг контрол над обезлесяването са добра основа за възобновяването на стратегическото партньорство между латиноамериканската държава и Европейския съюз, смята Йоздемир.
 
Освен това той настоява да се намалят зависимостите от внос, като за целта търговските отношения трябва да бъдат максимално отворени, за да издържат и на кризи. Според него не търговията е проблемът, а растящото търсене, което прави трансформацията към устойчиви селскостопански системи още по належаща. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.