1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Германци правят евтин хляб у нас

Германци правят евтин хляб у нас

Тези ниски цени са възможни само защото супермаркетите са се сетили да изнесат хлебното си производство в страни с евтина работна ръка

 

На протест срещу безмитния внос на брашно излизат български мелничари от цялата страна днес. Заради по-ниските вносни цени родните мелници ще фалират, твърдят от Съюза на мелничарите. Участниците в митинга ще приемат протестен меморандум, който ще връчат на премиера.

Евтините вериги супермаркети в Германия "Алди" и "Лидо" правят дъмпинг на цените на хляба, като изнасят производство в България, Румъния и Тунис. Това може да изправи пред фалит германските хлебопекарни. Евтината конкуренция в хлебопекарния бранш идва изневиделица.

Немските медии бият тревога: избухва ценова война. "Алди" и "Лидо" предлагат вече немски хляб по 25 евроцента за 500 грама и по 59 евроцента за килограм хляб. Това е от 4 до 6 пъти по-евтино от обикновено.

Тези ниски цени са възможни само защото супермаркетите са се сетили да изнесат хлебното си производство в страни с евтина работна ръка и ниски производствени разходи като България и Тунис. Дъмпингът обаче ще предизвика вълна от възмущение сред немските хлебопекари. Тяхната професия е скъпо платена заради нощния труд, вложеното творческо и художествено умение и изискването за майсторски изпит. Ако тенденцията на дъмпинговите цени продължи и хлебопроизводството на "Алди" в България се разрасне, това ще предизвика вълна от фалити сред малките занаятчийски хлебопекарни. По 600 до 800 годишно ще бъдат затваряни./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.