1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Glencore играл спекулативно с царевица и пшеница

Glencore играл спекулативно с царевица и пшеница

Според отчета на компанията през миналата година зърненият й бизнес е реализирал $ 659 млн. печалба

Спекулативен облог, че цените на пшеницата и царевицата ще се покачат, е направил през миналата година най-големият търговец на суровини в света Glencore. Точно тогава рекордни жеги и суша мъчиха зърнопроизводителите в Русия, припомня Financial Times.

Швейцарците от Glencore са едни от най-големите износители на руска пшеница и малко преди да заложат на ръст в цената й на световните пазари, те са предупредили за евентуална забрана за износ от страна на Русия.

Тази тема е изключително чувствителна политически, обръща внимание изданието, като припомня, че френският президент Никола Саркози неведнъж е размахвал пръст на спекулантите, които дирижират ръста в цените на храните. Освен това през юни предстои среща на високо равнище, на която ще бъдат дискутирани именно пазарите на зърно.

Според информация на медията Glencore е получавала периодични отчети за влошаването на реколтата в Русия при това месеци преди жътвената кампания. Това е дало основание за заемане на дълги позиции при контрактите, базирани на тази селскостопанска култура.

В същото време е установено, че на 3 август, миналата година, Юри Огнев, който е ръководел на търговския отдел, специализиран в търговията с пшеница, е посъветвал властите в Москва да наложат забрана върху износа й. Към момента от Glencore настояват, че изказаното мнение на служителя им е било лично мнение и не обвързва компанията. На 15 август обаче, когато правителството на Русия действително спира износа на пшеница, за да бъде сигурно, че зърното ще стигне за изхранване на населението, цената му на пазарите скача с 15% само за два дни.

От Glencore се оправдават, че ембаргото за износ на жито е ощетило и техния бизнес, тъй като към онзи момент са имали договори за изпълнение и е трябвало да купуват пшеница от другаде, при това на по-високи цени, за да изпълнят задълженията си към различни инвеститори.

Според отчета на компанията през миналата година зърненият й бизнес е реализирал $ 659 млн. печалба, което близо два пъти повече от резултата за предходната година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.