1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Готвят тотална забрана на ориенталските тютюни

Готвят тотална забрана на ориенталските тютюни

Около 30 милиона са производителите на тютюн в световен мащаб

Тотална забрана на тютюни от сортове "Ориенталски" и "Бърлей" в цигарите готвят от Световната здравна организация. Мярката ще остави милиони производители без препитание и ще предизвика фалити на цигарени фабрики, алармираха от Международната асоциация на тютюнопроизводителите, пише Еkipnews.

Цигарите от тютюни, произвеждани в България, съвсем скоро може да бъдат забранени с готвената от Световната здравна организация Рамкова конвенция за контрол на тютюна. Документът, който ще бъде обсъден след месец в Уругвай, предвижда тотална забрана на цигарите със съставки, различни от тютюн. Така на практика смесите от сортовете "Бърлей" и "Ориенталски", традиционно отглеждани у нас, ще останат без пазар, а милиони производители са обречени на бедност.

"Ако тази конвенция бъде приета, това ще е катастрофа. Забраната ще остави без алтернатива около 70 хиляди производители в Македония, Турция и Гърция. Говорим за 30 милиона производители на тютюн в световен мащаб, които ще останат без препитание - алармира Антонио Абруноза от Международната асоциация на тютюнопроизводителите. - Не очаквам само банкрути, а фалити на цели държави. Например в Малави има 700 000 души, които се занимават само с производство на тютюн, а 70% от приходите й отвън са именно от това. Икономиката на тази държава ще се срине. Малави ще изчезне като държава."

Според тютюнопроизводителите, забраната създава двойни стандарти на пазара на цигари и не решава проблема със здравето на хората.  169 държави вече са подкрепили конвенцията. До дни всяка страна трябва да изпрати окончателната си позиция, след което ще е ясна и съдбата на милионите производители на тютюн по света.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.