1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Гръцките фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Кулата

Гръцките фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Кулата

Снимка:

Никой не се наема да прогнозира колко време ще продължи пропускането и дали ще има нови блокади

Гръцките фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Кулата вчера (22.01.2010 г.), малко след като премиерът Бойко Борисов спешно пристигна за разговор с тях. Точно в 17 ч чакащите на наша територия над 200 тира започнаха да преминават в Гърция, съобщава в.Монитор. Премиерът подчерта, че тази среща не е срещу гръцкото правителство, а точно обратното.

Той поясни, че е провел 30-минутен разговор с гръцкия си колега Георгиос Папандреу и го е запознал подробно с проблемите, които създава блокадата на граничните пунктове. Премиерът изтъкна нечовешките условия за хората в тировете и температурите от минус 20 градуса. Освен това Борисов посочи загубите, които търпи страната ни и предявения вчера иск срещу гръцката страна по линия на ЕС. Никой не се наема да прогнозира колко време ще продължи пропускането и дали ще има нови блокади, коментира временно изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун Лъчезар Иванов.

Малко преди Борисов да пристигне при фермерите, от Брюксел обявиха, че също следят развитието на случая, но не могат да вземат отношение по евентуални български искове за компенсации. Ако дадена страна, членка на ЕС, смята, че има основания да иска компенсации за щети, причинени от друга, това може да стане само на двустранна основа, обясни говорителят на Европейската комисия Тон ван Лийроп. Той каза още, че веднага след като са получили писмото на българския премиер Бойко Борисов, от Европейската комисия са започнали да проучват случая.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.