В края на август гроздето от сортовете Мерло и Каберне има захарност между 17 и 18,5%.Тя от своя страна е едно от основните изисквания за получаване на качествено вино
Гроздето в района на Любимец, Хисаря и Шивачево не е съсипано от тежката година,съобщиха от сливенската фирма "Вини". Винпромът ще купува грозде само от собствените си масиви в тези райони, обясни изпълнителният директор Валери Чулин.
В района на Любимец като цяло гроздето е запазено, а горещото време в последните дни е добро за захарността. Тя от своя страна е едно от основните изисквания за получаване на качествено вино. В края на август гроздето от сортовете Мерло и Каберне имат захарност между 17 и 18,5%, Сирата е 16,5%, а Маврудът 15%. В лозята край Хисаря Совиньонът е 16%, а захарността при Шардонето и Траминера е 17 и 18%.
Подобна е и захарността край Шивачево. Очаква се при червените сортове захарност поне 22-23% минимум. Под 22% Мерло и Каберне няма да се бере, казва шефът на "Вини". Той очаква белите сортове да достигнат захарност между 23 и 24%. Въпреки трудните метеоусловия тази година специалистите успяха да запазят гроздето и се очаква добра реколта.
Който не е пръскал поне 8 пъти, няма да бере грозде, заяви и кметът на сливенското село Гавраилово Димитър Андонов. Според него дори и едно пръскане да е изтървано, гроздето си отива. Който обаче получи грозде, със сигурност ще получи и добра цена, защото захарността му ще е отлична, твърдят в Гавраилово.