1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Гроздовата реколта в Бургаско е по-слаба от миналогодишната, според лозари

Гроздовата реколта в Бургаско е по-слаба от миналогодишната, според лозари

Все още лозарите нямат яснота по отношение на цената на гроздето тази година

Това заяви Ангел Батаков, управител на фирма, стопанисваща 300 дка винени лозя в Сунгурларе. Основаната причина е дъждовният сезон.  Падналите обилни валежи през юни и юли са създадали условия за развитието на много болести по лозята.

Миналогодишните цени на по-качествените сортове грозде като шардоне са били около 50-60 ст. за кг. При червените сортове грозде цената е била по-ниска. По-обикновените сортове като червен мискет и памид са се изкупували на цени от 25-30 ст. за кг. Според Батаков тази година  има индикации за по-ниска цена на гроздето.

По-ниските цени при високите разходи, с цел да се запази реколтата,  ще бъдат убийствени за лозарството, защото няма да се реализира никаква печалба.  Ангел Батаков предвижда преустановяване на производството на грозде за продажба и ползването му единствено за собствена консумация и производство на домашно вино, ако трайно се установи тенденцията за ниските цени на гроздето.

Гроздоберът в Сунгурларе е започнал преди няколко дни, а в районна на Поморие - малко по-рано и ще приключи около началото на октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.