1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлебари фалират

Хлебари фалират

Скъпият газ и падащите цени съсипват малките фурни

 

 

Малките фурни в страната се оказаха сред най-потърпевшите от кризата. Те масово хлопват кепенци заради скъпия газ, дъмпинга на големите производители, намаляващите обороти и падащите цени. Двама производители от Добрички регион затвориха преди седмица, каза председателят на браншовия съюз Тошко Няголов. За два фалита в Монтана и четири в Лом съобщи и Валери Кръстев, шеф на регионалното сдружение. Още трима са пред закриване на бизнеса. От регионалните съюзи алармират за проблеми в цялата страна. "Кризата няма да се отрази толкова зле на малките производители, ако се намали делът на сивия сектор", коментира Тошко Няголов. "Нашите фирми, които са на светло и са по-малки, работят само за осигуряване на средства и не могат да влагат в инвестиции. Например във всеки един хляб има по 12-13 стотинки ДДС и тези, които не са регистрирани, продават на по-ниски цени. Така на пазара има хляб на дребно по 60 стотинки. На това се дължат и разликите до 30 стотинки за 700-грамов хляб в област Добрич", обясни браншовият шеф.

В Монтана пък се оплакват от големите хлебопроизводители от София и Пловдив. Те продават хляба с 0,30-0,40 лв. по-евтино и превземат пазара, признава Валери Кръстев. Според него малките фирми не могат да свалят цената на насъщния въпреки поевтиняването на зърното и брашното. Всички пекарни в града работят на газ, а горивото поскъпва. С 30% се е вдигнала и маята, а заплатите са увеличени с 35% през 2008 г. заради преминаването изцяло на нощна работа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.