1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлебната пшеница поевтиня с 5,4% на Пловдивската стокова борса

Хлебната пшеница поевтиня с 5,4% на Пловдивската стокова борса

В края на борсовата сесия бе регистрирано ново намаление в цената на вносното брашно

 

Цената на хлебната пшеница падна с 5,4% по време на последната борсова сесия на Пловдивската стокова борса. Брокерите очакваха намаление при котировката "продава" с 4%, но реалното намаление бе с 5,4 на сто, уточни Красимир Давчев, директорът на ПСБ. Така продажната цена падна от 370 лв./т без ДДС на 350 лв./т без ДДС. Давчев допълни, че по време на борсовата седмица се запази 40 %-ната ценова ножица между котировката "купува" (250 лв./т без ДДС) и "продава" (350 лв./т без ДДС).

Прогнозата за намаление в цената на предлаганата хлебна пшеница се базираше на започналата още в края на 2003 г. тенденция за спад в цената на предлаганото брашно на фона на действащия от началото на 2004 год. регламент за безмитен внос и на пшеница и на брашно. Положителни продължават да бъдат сигналите и от пазара на брашното, обясни Красимир Давчев. В края на борсовата сесия бе регистрирано ново намаление в цената на вносното брашно тип 550, като този път то е с 7,20 % по-ниско спрямо миналата борсова седмица. При котировка 542 лв./т без ДДС борсовата сесия приключи с ценови спад до 500 лв./т без ДДС. Основна причина за тази пазарна ситуация е увеличаване броя на вносителите и появата на здравословна конкуренция при предлагането. Въпреки това до сделки не се стигна нито с пшеница, нито с брашно, заяви Давчев. Според него борсовите експерти считат, че изчаквателната позиция на купувачите се базира на очакванията им за ново намаление и при двете стоки. Ако се спазват ценовите релации по веригата пшеница – брашно математическото изчисление показва, че при 500 лв./т без ДДС за бялото брашно, то суровината за неговото производство трябва да е на ценово ниво от 250 лв./т без ДДС, каквато е актуалната котировка "купува" за пшеницата. Котировките "продава" за българското брашно обаче не отбелязаха низходяща тенденция.

След регистрираното в средата на м. януари намаление при отделните типове брашна, вариращо между 7 и 10 %, котировките продължават да са стабилни, но с около 9%-та по-високи от вносното брашно. Тип 500 се предлага в ценови диапазон 550-558 лв./т без ДДС; тип 700 – 475 лв./т без ДДС, а тип 1150 – 433 лв./т без ДДС. Брокерите отбелязват, че е преодоляна тенденцията за увеличение на цената на брашното, което не дава основания за притеснения по повод повишаване на цената на хляба. През настоящата седмица бе регистриран спад при котировките "продава" на бутилираното в стъклени бутилки олио – от 1,25 лв./л на 1,16 лв./л без ДДС. В средата на м. януари 2004 г. на ПСБ бе регистрирано 4%-то увеличение на продажната цена на бутилираното в стъклени бутилки олио. Без промяна остана котировката на бутилираното в РЕТ-бутилки - 1,31 лв./л без ДДС и на вносното олио – 1,56 лв./л без ДДС за РЕТ бутилки.

Това съобщиха от ECON.BG  за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.