1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлебната пшеница поевтинява

Хлебната пшеница поевтинява

Необходимостта от свежи пари за пролетните работи кара производителите да свалят цените.

 

След като в началото на 2005 год. продавачите на хлебно зърно опитаха на стоковите борси високи цени от порядъка 200 лева за тон пшеница без ДДС. В рамките на изминалите три месеца те паднаха с 20 на сто и вече са на нива от 160 лева за тон без ДДС - колкото през септември 2004 год. Експертите обясняват това с излишък на предлаганата пшеница, която според някои достига за страната 800 000 тона.

Необходимостта от свежи пари за пролетните работи кара производителите да свалят цените. Коментаторите допълват, че нисходящата тенденция ще продължи за кратък период от време, а обрат може да се очаква само ако се появи реална възможност за износ.

Подобно на пшеницата пазарът на маслодаен слънчоглед също отбеляза спад и котировките вече са 380 лева купува. Продавачите са склонни на сделки на 420 лева за тон без ДДС. Брокерите смятат този пазар за манипулиран, защото през същия период на миналата година купувачите са били склонни на сделки при цена от 367 лева за тон без ДДС, което е с 53 лева по-малко от тази година. А от 12 години слънчогледовата реколта през 2004 г. бе най-добра./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.