1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлябът често се прави при лоша хигиена

Хлябът често се прави при лоша хигиена

1709 обектa за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия провери Агенцията по храните

1709 обектa за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия са били проверени от Българската агенция по безопасност на храните за периода 16 февруари-16 март.

Най-често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответсвия при етикетирането - не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета. Открити са хранителни продукти, които се съхраняват неправилно (липсват отчитащи устройства в хладилните съоражения).

В някои от обектите липсват търговски документи, придружаващи стоките, не се водят дневници за входящ контрол. Част от удостоверенията за регистрация не са актуализирани, става ясно от информацията на БАБХ.

По време на проверките са били издадени общо 396 предписания. 13 обекта са получили разпореждане за временно преустановяване на дейност, а 1 е получил разпореждане за  частично преустановяване на дейност.

Първенци в класацията на областите с най-много нарушения са както следва Пазарджик, Добрич и Перник. В дъното на класацията са съответно Пловдив и Смолян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.