1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлябът поскъпна и в Русе

Хлябът поскъпна и в Русе

 

Хлябът в Русе от днес е с нови цени. Хляб "Добруджа" от 700 грама струва 70 стотинки при минимални 57 стотинки до сега. Килограмът вече се продава за над един лев.

В малките магазини и другите видове хляб са с променени цени.

Според хлебопроизводители една от причините за повишаването е необичайно високата цена на пшеницата. За последните години подобни ценови равнища на хлебното зърно са били характерни за по-късния период декември-февруари.

На аграрната сесия на Русенска стокова борса през миналата седмица котировките на хлебното зърно в позиция "продава" са достигнали нива от 230 - 245 лева за тон, съобщи директорът на борсата Иван Иванов. Тествани са дори максимални позиции около 250лв/т. за пшеницата с добри хлебопекарни показатели.

С известно изоставане се повишават и котировките в позиция "купува". При нея е отбелязан ръст с 10-15 лв./т. Цените достигат 215 лв/т.-235 лв/т за хлебна и 180-195 лв/т. за пшеница, близка до фуражната.

Двата основни фактора за повишението на цената са активно продължаващия износ на зърно - вече над 720 хиляди тона, и относително малките обеми на качествено зърно от тазгодишната реколта, смятат брокерите.

Предвижданията са тенденцията за по-високи цени да се запази и психологическата граница от 250 лв/т. за качествено зърно да бъде премината много скоро.

С 15 стотинки поскъпна хляб "Добруджа" и хляб "Стара Загора" в старозагорско. Различните фирми продават хляба на цени между 70 и 75 ст.

С 10 стотинки нарасна и цената на хляба в Казанлък, където вече се продава по 65 стотинки./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.