1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлябът поскъпва с 10 ст. в София

Хлябът поскъпва с 10 ст. в София

Основната причина за това е скокът с над 30% на цената на брашното

Големи производители в столицата също вдигат цената на хляба с около 10 ст. Това става, след като в провинцията от близо две седмици хлябът е по-скъп с 10-15%.

Основната причина за това е скокът с над 30% на цената на брашното, коментират производители. В момента реалната цена на хляба е над 1,20 лв. за кг, твърдят представители на хлебозаводи. Зърното, което се произвежда у нас, не е с достатъчно добри качества и се налага внос на по-скъпа пшеница, която да се използва за подобрител. Заради по-високите цени на световните борси зърнопроизводителите пък предпочитат да изнасят качественото зърно.

Няма опасност да се наруши зърненият баланс на страната, заяви в Добрич зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова. Според нея ще има достатъчно зърно за хляб, за фураж и за семе.

Малки баничарници и фурни в София прекратяват работа. Причината е новата по-висока цена на брашното. Заради поскъпването му малките фурни не могат да зареждат големите супермаркети и вериги със закуски и хляб на досегашните цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.