Често възниква картофена болест
Мухлясва най-много сега, защото се сменя брашното от старата реколта пшеница с новата и често възниква картофена болест, обяснява председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Житото, което е прибрано в силозите преди месец-два, все още не е изсъхнало достатъчно.
Испански учени обаче, създадоха нова опаковка, която удължава трайността на хляба до 10 дни.Тайната на опаковката е в маслото от канела, което е естествен антимикробен агент. Само 6 процента от него върху промазана хартия предотвратяват почти напълно развиването на мухъл. Тази опаковка е безопасна и екологична.
Различни екипи са изпробвали много подходи за предотвратяване на появата на мухъл в хляба. За целта са използвани ултравиолетови лъчи, стерилни опаковки, химически консерванти.
Активните опаковки, които атакуват мухъла с антимикробни агенти обаче са по-добра алтернатива, изтъква ръководителят на екипа Кристина Нерин от университета на Саратога.