1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлябът за ден-два хваща плесен

Хлябът за ден-два хваща плесен

Често възниква картофена болест

Мухлясва най-много сега, защото се сменя брашното от старата реколта пшеница с новата и често възниква картофена болест, обяснява председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Житото, което е прибрано в силозите преди месец-два, все още не е изсъхнало достатъчно.

Испански учени обаче, създадоха нова опаковка, която удължава трайността на хляба до 10 дни.Тайната на опаковката е в маслото от канела, което е естествен антимикробен агент. Само 6 процента от него върху промазана хартия предотвратяват почти напълно развиването на мухъл. Тази опаковка е безопасна и екологична.

Различни екипи са изпробвали много подходи за предотвратяване на появата на мухъл в хляба. За целта са използвани ултравиолетови лъчи, стерилни опаковки, химически консерванти.

Активните опаковки, които атакуват мухъла с антимикробни агенти обаче са по-добра алтернатива, изтъква ръководителят на екипа Кристина Нерин от университета на Саратога.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.