1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Храненето на бюрото води до затлъстяване

Храненето на бюрото води до затлъстяване

Когато не обръщаме достатъчно внимание на храната си, ние ядем повече и запомняме по-малко

От Calorielab научаваме за още едно нещо, което ни кара да дебелеем: храненето на бюрото. Оказва се, че когато не обръщаме достатъчно внимание на храната си, ние ядем повече и запомняме по-малко.

Изследователи от  школата по експериментална психология към Университета в Бристол провели експеримент. Те разделили участниците в две групи: едните се хранели, докато играели пасианс на компютъра, а другите яли същите храни, без да се разсейват.

Тези, които играели пасианс, изяждали двойно повече храна и след това не можели да си спомнят с какво са се хранили. Освен това, те консумирали повече при следващото си хранене. Според съобщение на Университета в Бристол.

Подобни резултати са наблюдавани и при хората, които се хранят, докато гледат телевизия. Това проучване разширява обхвата на тези изследвания, като показва как други дейности, свързани с гледане в екрана, могат по неочакван начин да повлияят на приема на храна. Това е важно, защото разкрива един механизъм, чрез който дейностите, свързани със заседналост и гледане в екрана (монитора) може да спомогнат за затлъстяването .

Д-р Джеф Брънсторм, преподавател по  поведение на храненето и един от авторите на този документ, отбелязва: "Този труд се увеличава с все повече доказателства от нашата лаборатория, както и извън нея, за това, че познанието, паметта и, по-специално, вниманието играе роля в управлението на апетита и количествата на приетата храна при хората.

Така или иначе, Майкъл Полън е има свое  правило за хранене за случая, записано под номер 58: Винаги се хранете на маса. Той пише: Не, бюрото не е масата. Ако се храним, докато работим, гледаме телевизия или шофиране, ние ядем без мисъл и в резултат консумираме много повече, отколкото бихме изяли, ако го вършехме на маса, като обръщаме внимание на това, което правим.

Настоящото проучване категорично подкрепя практическия съвет на Полън.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.