1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Храните увеличиха цените си почти с 15 процента за година

Храните увеличиха цените си почти с 15 процента за година

Националната статистика отчете рекордна инфлация

 

С близо 15 процента са се повишили цените на хранителните стоки и услуги за една година. Инфлацията за април спрямо същия месец на предходната година е 14,6 процента, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). За миналия месец спрямо март е измерено поскъпване с близо процент.

Най-много за месец са увеличили цените си цигарите и алкохолът – с 3 процента. Причина са промените в акциза на тези стоки, който беше повишен от началото на тази година, обясниха експерти. С по-високи цени спрямо март са се продавали облеклата и обувките. Най-голямо увеличение от статистиката отчитат при мъжките и дамските костюми. Според специалисти това се дължи основно на приближаващите абитуриентски балове.

От хранителните стоки най-рекордно поскъпване има при плодовете и зеленчуците – с по 12 процента за месец. Килограм домати в момента по сергиите се продава за 3-3,50 лв. По-скъпо през април са се продавали ориз, сладкарски изделия, кайма, свинско месо, бебешки, детски и диетични храни. По-евтино са се продавали краставиците – с 19 процента спрямо предходния месец, сирене, гъби, чесън, праз, марули и репички.

От групата на нехранителните стоки през април с над 2 процента са скочили цените на наемите на жилища. Поскъпнали са още материалите за ремонт и поддържане на апартамента.

При горивата най-голямо е увеличението на дизела – с 2,2 процента за един месец. Бензинът е поскъпнал с около процент и половина, отчитат статистиците. Ръст има и при цените на черната и бялата техника, лекарските и стоматологичните услуги. През април по-евтино са се продавали дамските и мъжките връхни облекла, пощенските съобщения, газообразните горива за битови нужди.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.