1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И четирите фирми с отнети лицензи за производство на продукти „Стара планина" са получили отрицателни проби за соя

И четирите фирми с отнети лицензи за производство на продукти „Стара планина" са получили отрицателни проби за соя

Пробите са направени в една от най-реномираните лаборатории в Европа

Не е установено наличие на соя в карначетата с марка „Стара планина" на пернишката фирма „Сами-М". Това сочат резултатите от изследванията на продукта, направени в лаборатория в Хамбург, съобщи собственикът на „Сами-М" Антон Костадинов, цитиран от Дарик.

И четирите фирми, за които земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че са с отнети лицензи за производство на продукти „Стара планина", са получили отрицателни проби за соя с факсове от лабораторията в Хамбург. Пробите са направени в една от най-реномираните лаборатории в Европа.

На тази информация от Националната ветеринарна служба отговориха, че все още не са пристигнали резултатите от официалните проби, които са изпратени в Хамбург. Това ще стане или по-късно днес, 22 октомври, или в началото на другата седмица. По думите на говорителя на НВМС Надежда Георгиева, оповестените резултати са от проби, изпратени от фирмите.  От Министерство на земеделието и храните не разполагат с информация по случая.

Прецизността на измерване на съставките в продуктите е от порядъка на 2,5-милионни части от процента, уточни още Антон Костадинов. Последващите действия на набедените фирми предстои да бъдат уточнени.

Фирмите "Сами М" - Перник, „Лалов и Вачев" от Враца, „Унимес" от Монтана и „Кен" - Стара Загора бяха обявени от министър Найденов, че са нарушили стандарта „Стара планина" заради наличие на соя. Продуктите за контрола бяха иззети от търговската мрежа. Антон Костадинов е категоричен, че в България няма контролна лаборатория, която да измерва точно съотношението на съставките в месните продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.