1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И щраусите си изпатиха заради птичия грип

И щраусите си изпатиха заради птичия грип

Вирусът не ги лови, но износът им е спрян

 

Щраусите не ги лови птичи грип, защото имат по-силна имунна защита от останалите птици. Но българските щраусовъди са закъсали, защото износът им за Европа е спрян заради заразата. Това заяви вчера Емилия Цоцовска, директор на фирма-производител на щраусови продукти.

Вирусът на птичия грип не е опасен за щраусите. Дори да се заразят, тези птици го преживяват в по-лека форма. Уязвими са само малките щрауси, които са на 1 до 3 месеца. При тях заболяването може да завърши със смърт.

Производителите на щраусови продукти се оплакаха, че вече е невъзможно да изнасят стоката си. Досега месото се е изнасяло за Франция и Белгия, а кожата - за Италия и Белгия. Заради птичия грип Италия и Унгария са забранили транспортирането през техните територии на всички видове птиче месо. През 2004 г. са осъществени два износа, а през 2005-а - само един. Износът е бил спрян през есента на миналата година, когато се появиха първите информации за опасността от заразата.

На вътрешния пазар се реализират между 500 до 1000 кг месо в зависимост от сезона. Само една верига супермаркети приемат замразено щраусово месо. Същият продукт се продава и на няколко ресторанта.

Производителите продават щраусово месо на вътрешния пазар на цена 20-25 лева за килограм. Цените, по които то се изнася, са 7-9 евро за кг. От една птица след обработка излизат средно 26 кг месо.

Щраусовото яйце върви около 30 лева, но няма преспективи то да се продава масово. Кожата на щраусите се използва за изработване на чанти, калъфи за очила и други. Една чанта струва около 250 лева в България, а в чужбина около 800 евро./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.