1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Има голямо търсене на расови котки във Варна

Има голямо търсене на расови котки във Варна

В момента в съюза на фелинолозите членуват около 50 души със своите домашни любимци

Варненци се интересуват и търсят расови котки. Това каза Алина Ингор от съюза на фелинолозите във Варна, цитирана от Агенция "Фокус". Тя коментира, че, например, едни от скъпите котки – сфинкс, са особено търсени и дори има създаден списък на чакащи. Цената на една такава котки започва от 1000 евро, като в Турция се продават за 2500 евро. Интерес има и към други породи, като британската късокосместа котка, шотландска клепоуха, както и към традиционните персийки, ангорски, сиамки и т.н.

Алина Ингор коментира, че в България има регистрирани шест развъдника за котки, които предлагат наистина расови питомци. Два са и основните съюза за организиране на конкурси за котки – WCF и FIFA. Според председателя на фелинолозите във Варна организирането на един конкурс за котки е много скъпо начинание. Тя обясни, че за да се проведе подобен вид състезание е необходимо да бъдат извикани двама експерти. Това, освен че е скъпо, отнема и много време, тъй като експертите по принцип са ангажирани месеци напред. Освен това необходимо е да бъдат предоставени специални клетки, в които да бъдат сложени котките. За организирането на международна изложба пък е необходимо да бъдат записани най-малко 80 котарака. Според Алина Ингор много често обаче собствениците на котки до последния момент не могат да вземат решение дали да запишат любимеца си на конкурс.

Алина Ангор коментира, че в момента в съюза на фелинолозите членуват около 50 души със своите домашни любимци. Тя коментира, че не е задължително котката да е расова, за да бъде член на съюза. Важно е животното да бъде ваксинирано и обезпаразитено и може да бъде регистрирано. Същото важи и за участието в конкурси.

По отношение на болестите, които сполетяват котките, Алина Ингор заяви, че в момента има много лош вирус, който покосява четириногите. Тя добави, че варненци трябва да бъдат и много внимателни при избора си на ветеринарен лекар, защото в съюза има подадени сигнали за ветеринари, които са се отнесли непрофесионално с животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.