1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Има сключени сделки „на зелено” за рапица във Видинския регион

Има сключени сделки „на зелено” за рапица във Видинския регион

Цените са от 500 до 600 лв. за тон

Изкупуването “на зелено” на земеделска продукция във Видинския регион не е популярна практика. Това каза Видин Жечко Андрейнски, член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители във Видин, цитиран от Агенция "Фокус".

Той посочи, че тази година изкупвачите имат за приоритет сделките с рапица и във Видинския регион няколко земеделски производители са продали рапицата си на “зелено”. Цените, които се дават при сключване на тези фючърсни сделки за рапицата, са от 500 до 600 лв. за тон.

„Само след месец обаче след прибиране на реколтата тон рапица ще се търгува от 850 до 880 лв. Но при някои земеделски производители фючърсните сделки им осигуряват предварително свободни пари”, допълни Жечко Андрейнски. Според него и тази година рапицата и слънчогледът ще бъдат търсени култури. При тях цените, в сравнение с миналата година, ще се увеличат с 20 до 30%. При пшеницата се очакват цени от 330 до 350 лв. за тон и то при започване на жътвената кампания.

„С приключването на жътвената кампания очаквам цените на хлебното зърно да достигнат сегашните нива – 450 до 480 лв., но пазарът е много динамичен ”, обясни земеделският производител. Той прогнозира и тази година добри добиви от слънчоглед, царевица и пшеница. Според него при рапицата, която е нова култура за земеделските производители от Видинския регион, се допускат отклонения и добивите не са много високи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.