1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на цените на храните на ФАО падна отново през декември

Индексът на цените на храните на ФАО падна отново през декември

Резкият спад е с близо 19 % за цялата 2015 г.

Индексът на цените на храните на ФАО има средна стойност от 154.1 пункта през декември 2015 г., или с 1.5 пункта (1%) по-нисък от ревизираната стойност за ноември. Спад се наблюдава при международните цени на всички хранителни стоки, използвани при изчисляването на индекса, с изключение на захарта и растителните масла. За цялата година, индексът има средна стойност от 164.1 пункта - близо 19% по-малко, отколкото през 2014 г., отбелязвайки четвърти пореден годишен спад. Големите доставки и по-слабото световно търсене, поради поскъпването на щатския долар са основните причини за общата слабост, която доминира при цените на храните през 2015 г.

Индексът на цените на зърнените храни е средно 151.6 пункта през декември, което е спад от почти 2 пункта (1.3%) в сравнение с ноември. Очакването за по-големи доставки на световните пазари след премахването на експортните такси в Аржентина оказва влияние върху котировките на пшеницата. Цените на  царевицата също са намалели през декември на фона на засилването на износа и по-слабото международно търсене. Цените на ориза са по-стабилни, като възстановяването на покупките подкрепя цените на по-ниско качествения сорт Indica и на ароматния ориз. В сравнение с 2014 г., индексът на цените на зърнените култури спада с 29 пункта, или с 15.4%, през 2015.

Индексът на цените на растителните масла има средна стойност 141.1 пункта през декември, с 2.9 пункта (2.1%) по-висок от ноември. Увеличението се дължи на соевото масло, цените на което се покачваха в продължение на 6 месеца. Това движение отразява продължаващите неясноти около соевата реколта в Бразилия на фона на перспективите за покачване на търсенето на соево масло в света. От друга страна, международните цени на палмовото масло са останали стабилни, като опасенията от евентуални производствени спадове в Югоизточна Азия се уравновесяват от по-слабото глобално търсене. За цялата 2015 г. индексът е средно 147 пункта, което е спад от 19% в сравнение с 2014 г.

Индексът на цените на млечните продукти има средна стойност от 149.5 пункта през декември, което е с 1.6 пункта (1%) по-малко от ноември. Спадът произтича от намаляване на цените на млякото на прах, като цените на маслото и сиренето остават непроменени. Най-високо търсене е имало за маслото, особено в Близкия изток, Северна Америка и Северна Африка, което води до нарастване на цените с над 3% през декември.

В рамките на ЕС, възможността за продажба до интервенционните запаси на гарантирана цена също е увеличило привлекателността на производството на масло. Индексът на цените на млечните продукти е средно 160.3 пункта през 2015 г., или с 63.8 пункта (28,5%) по-нисък в сравнение с 2014 г. - това е най-ниската средногодишна стойност от 2009 г. насам.

Индексът на цените на месото има средна стойност от 152.1 пункта през декември, което е спад от 3.5 пункта (2.2%) от неговата ревизирана ноемврийска стойност. Котировките са се понижили за четирите категории месо, като овчето, говеждото и свинското са най-силно засегнати. Намалелият внос на говеждо в САЩ засилва конкуренцията на други пазари. При свинското месо, скокът на производството в Европейския съюз е причина за спада на цените както на вътрешния пазар, така и на международните пазари. За цялата 2015 г. индексът на цените на месото е средно 168.4 пункта, което е спад от 29.9 пункта или 15.1% в сравнение с 2014 г.

Индексът на цените на захарта достига средно 207.8 пункта през декември, с  1.3 пункта по-висок от ноември. Международните цени на захарта продължават да бъдат повлияни от опасения за забавяне на производството в южния централен район на Бразилия, причинено от прекомерните валежи. Съществуват прогнози за възможно намаляване на захарната реколта и в други основни страни производителки, по-специално Индия, Тайланд и Южна Африка, което също ще подкрепи цените. Като цяло индексът на цените за захарта през 2015 г. е средно 190.7 пункта, с 21 на сто по-ниски, отколкото през 2014 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.