1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на цените на хранителните продукти намалява по данни на ФАО

Индексът на цените на хранителните продукти намалява по данни на ФАО

Очаква се световната реколта от зърнени култури да достигне 2792 млн. тона

Световните цени на хранителните продукти продължиха леко да спадат за трети пореден месец, според последни данни на ФАО.

Индексът на цените на храните на ФАО е средно 154.2 пункта през юни 2022 г., което е спад с 2.3% в сравнение с май. Спадът през юни се обяснява с отрицателната динамика на световните цени за растителни масла, зърнени храни и захар, докато млечните продукти и месото си повишиха цената.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е средно 166,3 пункта през юни, което е спад с 4,1% в сравнение с май, но с 27,6% над юни 2021 г.

Световните цени на пшеницата паднаха с 5,7% през юни, но все още бяха с 48,5% над миналогодишната цифра. Причините за спада през юни са сезонното увеличение на обема на наличното зърно от новата култура в Северното полукълбо, благоприятните условия за отглеждане на пшеница в редица големи страни производителки и очакваното увеличение на производството в Руската федерация.

Световните цени на царевицата намаляваха с 3,5 на сто в сравнение с предходния месец, водени от сезонните увеличения на наличните зърнени култури в Аржентина и Бразилия и благоприятните условия в Съединените американски щати.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО е средно 211,8 пункта през юни, което е спад от 7,6% в сравнение с май. Световните цени на палмовото масло показаха спад на фона на сезонните увеличения на производството в големите страни производителки и увеличените доставки от Индонезия, докато световните цени на слънчогледа и соята намаляха в резултат на ниското търсене от страна на световните вносители на фона на нарастващите разходи.

Индексът на цените на захарта на ФАО отбеляза средно 117,3 пункта през юни, като спадът е с 2,6% в сравнение с май. Глобалното икономическо забавяне също засегна търсенето на захар и цените на световните пазари.

"Въпреки че индексът на цените на хранителните продукти на ФАО продължава да намалява за трети пореден месец, той остава близо до рекордното ниво, отчетено през март тази година. Факторите, които първоначално доведоха до покачването на световните цени не са загубили своето значение. Става дума за високо световно търсене, неблагоприятни метеорологични условия в редица водещи страни, високи производствени и транспортни разходи и смущения в дистрибуторските вериги, свързани с пандемията COVID-19, към която е добавена несигурността, причинена от продължаващата война в Украйна", заяви главният икономист на ФАО Максимо Тореро Кулен.

Индексът на цените на месото на ФАО достигна рекордно високо ниво от 124,7 пункта през юни - плюс 1.7% спрямо май и плюс 12.7% спрямо юни 2021 г. Глобалните цени на месото от всички видове се повишиха до рекордно високо ниво, тъй като предлагането на световния пазар все още е ограничено от войната в Украйна и огнищата на инфлуенца по птиците в Северното полукълбо.

 Индексът на цените на млечните продукти на ФАО е средно 149,8 пункта през юни или плюс 4,1 % спрямо май и 24,9 % спрямо юни 2021 г. Цените на сиренето се повишиха най-значително главно поради рязкото нарастване на търсенето от страна на вносителите заради страхове от недостиг на сирене до края на годината. Световните цени на млякото на прах се повишиха под влияние на активно търсене и ограничено предлагане, както преди.

ФАО увеличава перспективата за световно производство на зърнени култури

През юли ФАО увеличи прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2022 г. със 7 милиона тона в сравнение с прогнозата, направена месец по-рано: очаква се реколтата да достигне 2792 милиона тона, което е с 0,6 процента под равнището от 2021 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.