1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на цените на хранителните стоки на FAO спада до най-ниската си стойност от септември 2009 г. насам

Индексът на цените на хранителните стоки на FAO спада до най-ниската си стойност от септември 2009 г. насам

Прогнозите за пшеница, твърда пшеница и ориз са актуализирани, като се очаква зърнените пазари да останат стабилни.

Индексът на цените на хранителните стоки на FAO спада до най-ниската си стойност от септември 2009 г. насам 

Цените на основните хранителни стоки отново са намалели през май, като достигат почти шестгодишно дъно при цените на зърнените култури, които намаляват значително на фона на благоприятните прогнози за реколтата през настоящата година.

Средната стойност на индекса на цените на храните на FAO е 166.8 пункта през май, което представлява спад с 1.4% спрямо април и 20.7% спрямо година по-рано.

FAO актуализира своята прогноза от май 2015 г. за световното производство на пшеница, твърда пшеница и ориз, тъй като се предвиждат по-високи реколти от царевица в Китай и Мексико, както и по-добри реколти на пшеница в Африка и Северна Америка.

Последният бюлетин „Търсене и предлагане на зърнени култури“ на организацията предвижда, че световното производство на ориз ще нарасне с 1.3% спрямо миналата година, благодарение на увеличеното производство в цяла Азия. Въпреки това, прогнозата е все още твърде несигурна, тъй като резултатът за сезона ще зависи до голяма степен от развитието на културата през следващите няколко месеца.

Индексът на храните е търговски-претеглен индекс, който следи цените на международните пазари на пет основни групи хранителни стоки: зърнени храни, месо, млечни продукти, растителни масла и захар. През май индексът достигна най-ниското си ниво от септември 2009 г.

В основата на спада през май е намаляването от 3.8% в месечния индекс на цените на зърнените култури, 2.9% спад в индекса на цените на млечните продукти и 1% спад в индекса на цените на месото.

Индексът на цените на захарта нараства с 2.0%, което се дължи на временни проблеми в Бразилия, въпреки изобилните доставки.

Индексът на цените на растителните масла се увеличава с 2.6%, отчасти поради опасения, че явлението Ел Ниньо може да засегне производството в Югоизточна Азия.

Според последните актуализирани прогнози, световното производство на зърнени култури през 2015 г. ще достигне 2.524 милиарда тона, което е само с 1% под миналогодишните резултати. Някои запаси вероятно ще бъдат изтеглени, но като цяло съотношението на запасите спрямо световното потребление се очаква да спадне незначително, което ще засили мнението за стабилност на пазарите за зърнени култури, твърдят от FAO.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.