1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на цените пада и през февруари

Индексът на цените пада и през февруари

В същото време индексът на месото отчита ръст с 1,8%

И през февруари цените на основните храни продължиха да падат, показва новият индекс на ФАО. През втория месец от годината той е 117,3 пункта, което е с 0,7% а под нивото от януари и с 10,5 на сто спрямо година по-рано. През януари цените отчетоха спад с 1%.
 
Индексът на зърното е с 5% надолу, най-вече заради по-ниските цени на царевицата и пшеницата. Силното поевтиняване на царевицата отразява очакванията за големи реколти в Южна Америка и за конкурентни цени в Украйна. А ниската цена на пшеницата се обяснява с големия износ от Русия, която продава почти под себестойност, отбелязват експертите.
 
В същото време индексът на месото отчита ръст с 1,8%, с което се слага край на 7-месечен период на поевтиняване. Най-силно покачване има при птичето месо, следвано от говеждото. Леко поскъпнало е и свинското, най-вече заради нараснало търсене от страна на Китай и по-слабо предлагане от производителите в Западна Европа.
С 3,2 на сто нагоре е и цената на захарта. ФАО обяснява факта с опасения за производството в Бразилия, където от няколко месеца цари суша. За неблагоприятни условия съобщават и другите две големи държави износителки Тайланд и Индия.
 
В обратната посока се движат цените на растителните масла, като индексът пада с 1,3% до ниво, което е с 11 на сто под миналогодишното. Тук основната причина е очакваната голяма реколта от соя в Южна Америка, както и голямо световно предлагане на слънчогледово и рапично масло.
С малко над 1% са поскъпнали млечните продукти, стимулирани от увеличено търсене на масло в Азия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.