1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на цените с 5-годишен рекорд

Индексът на цените с 5-годишен рекорд

Отчетен е ръст от над 4 %

До рекордно ниво за последните пет години се покачи през декември индексът на храните, изготвян от ФАО всеки месец. Заради поскъпването на растителните масла, захарта и млякото е отчетен ръст от над 4 процента до 182-ва пункта.

ФАО

За цялата 2019 година средният индекс е 171 пункта, което е с 3 над този от 2018-та, като изостава с 58 пункта от все още валидния рекорд от 230, постигнат през 2011 година.

Зърно

През декември ФАО отчита поскъпване на зърното с процент и половина до средно 164. Причини за повишението са голямото търсене от страна на Китай, логистични проблеми във Франция, където стачките в транспорта продължават и сега, както и несигурността относно развитието на посевите заради неблагоприятни метеорологични условия в някои страни.

Цените на растителните масла са скочили с 9 % и половина до 165 пункта, най-високото ниво за последните 25 месеца. Това се дължи на поскъпването при палмовите, соевите и рапичните продукти. Най-голямо е повишението при палмовото масло, където има значителен ръст на търсенето за производство на биогорива в комбинация с намалено предлагане.

Млечни

Млечният индекс достига през декември 199 пункта, или 3 процента повече, отколкото през ноември. Тук поскъпването е причинено най-вече от сиренето, чиято цена през предходните три месеца беше паднала с общо 8 на сто.

Месо

При месото експертите от ФАО не установяват големи промени през последния месец от годината. Балансираното развитие се дължи на поскъпването при свинското, както и на поевтиняването при говеждото.

За трети пореден месец се покачва захарният индекс, този път с близо 5 процента до 190,3 пункта. Според анализаторите причината е по-високата цена на суровия петрол, накарала бразилските преработватели да използват захарната тръстика по-скоро за производството на етанол, отколкото за захар.

 

 

Етикети ФАО, храни, индекс
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.