1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Инфлацията в еврозоната расте

Инфлацията в еврозоната расте

Икономисти очакват Европейската централна банка да вдигне допълнително основната лихва в съюза

Инфлацията в еврозоната отчете неочакван ръст през април, увеличавайки натиска над Европейската централна банка (ЕЦБ) за допълнително увеличение на основната лихва, пише "Уолстрийт джърнъл". Безработицата обаче остава на рекордно високите си равнища, което е аргумент против това действие.

Годишната инфлация във валутния съюз достигна 2.8% през април от 2.7% през март, сочат предварителните данни на Евростат. Това е най-високото й равнище за последните 30 месеца и доста над целевата граница на  ЕЦБ от 2%.

Според икономисти най-притеснително е, че потребителските цени не се увеличават само в бързо възстановяващите се икономики като Германия и Франция, но и в задлъжнелите членки от периферията на съюза. Причината за това е поскъпването на петрола и храните на световните борси, които предизвикаха подобни негативни ефекти във всички части на света.

Според анализатори е малко вероятно инфлацията да започне да се понижава от само себе си в скоро време. Прогнозите са, че по-високите енергийни разходи тепърва ще се прехвърлят върху производството, увеличавайки индекса над 3%.

"Възходящото движение на суровините може да доведе до продължителен ръст на инфлацията", коментира Торстен Полейт, икономист от Barclays Capital.

Това е причината икономисти да очакват ЕЦБ да вдигне допълнително основната лихва в съюза. Някои са на мнение, че монетарната институция ще стори това още на срещата си в края на седмицата. В началото на април банката повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до 1.25%. Тя го поддържаше на рекордно ниско равнище от май 2009 г., но повишението на инфлацията наложи вдигането му.

Въпреки че ръстът на потребителските цени изисква затягане на паричната политика, процесът трябва да е постепенен, тъй като икономиката все още не е напълно възстановена. Доказателство за това е фактът, че безработицата продължава да стои на рекордно високо равнища, поясняват анализаторите.

Според данните на Евростат нивото на безработните се е запазило на 9.9% през март. Тук отново се наблюдава обезпокоителната тенденция на разделение на държавите от еврозоната. В Германия например е отчетен спад на показателя до 6.3%, а в Испания той се увеличи до 21.3 на сто. Ръст е отчетен и в други държави от периферията.

Анализатори коментират, че при увеличаващото се неравновесие между държавите в еврозоната повишението на основната лихва ще стимулира стабилните икономики, но ще навреди на тези, които все още са под въздействие на кризата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.