1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Инспектори от столичната НАП започват постоянни наблюдения на борсите в Слатина и Дружба

Инспектори от столичната НАП започват постоянни наблюдения на борсите в Слатина и Дружба

Целта е да се засили контролът върху дъмпинговия внос на селскостопанска продукция

Инспектори на НАП започват постоянни наблюдения на борсите в Слатина и Дружба в столицата, съобщиха от пресцентъра на Националната агенция по приходите. Инспектори от столичната НАП започнаха постоянни наблюдения в две от най-големите тържища за селскостопанска продукция в столицата – борсите в Слатина и Дружба. Най-засилен е контролът между 2 часа през нощта и 10 часа сутринта, когато реално се извършва доставката и покупката на продукцията.

Съвместни екипи от НАП и МВР проверяват всеки камион, който влиза или излиза от територията на борсите. За тази цел на входа и на изхода на тържищата има временни контролно-пропускателни пунктове, където инспектори от НАП и полицаи следят за произхода на стоките, които се продават, за контрабанден внос, както и за това дали се издават необходимите документи за покупко-продажба. Освен това те проверяват и данните от митническите декларации за внос на стоките и протоколите за покупка на продукция от земеделски производители.

Инспекторите проверяват и дали служителите в борсите имат трудови договори, на какво работно време са назначени, дали са осигурени на реалните си заплати и дали са платени осигурителните вноски върху възнагражденията им.

Присъствието на инспекторите от столичната НАП на двете борси ще продължи до края на юли. Целта е да се проследи движението на стоката от нейния внос до реализацията й на пазара, да се засили контролът върху дъмпинговия внос на селскостопанска продукция, която срива цената на българските производители, както и да се установи дали търговците отчитат реалните обороти от продажбите.

Миналогодишните проверки на НАП на стоковите тържища показаха, че най-честите нарушения са свързани с неиздаване на документ за продажба, както и липса на документ за произход на стоката. Едно от често използваните обяснение от търговците за произхода на продаваните плодове и зеленчуци е, че са производители на селскостопанска продукция. В същото време те предлагат тропически плодове, които очевидно няма как да са отгледани в България. Освен тези нарушения инспекторите установиха и че някои от работещите на борсите нямат трудови договори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.