1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Инспектори откриха 17 000 кг картофи на пазара без етикети

Инспектори откриха 17 000 кг картофи на пазара без етикети

Предприети са необходимите законови корективни действия за отстраняване на установените несъответствия

Инспектори от Държавния ветеринарно-санитарен контрол и Национална служба растителна защита, съвместно с органите на Комисия за защита на потребителите, Националната агенция по приходите и Икономическа полиция извършиха проверки в обекти за производство, съхранение и търговия на едро и дребно с храни, включително борси и тържища в периода 20 декември 2010 – 5 януари 2011 г.

Извършените проверки са по отношение спазването на нормативните изисквания при производство, условия на съхранение, транспортиране и реализация на хранителните продукти, спазване на срокове за съхранение, наличие на необходимите, придружаващи документи, етикетировка и др.

Направени са 8 проби на продукти от растителен произход за лабораторен анализ за остатъчно количество от пестициди на домати и краставици от София, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Установени са остатъци от пестициди в 5 от пробите домати, които не надхвърлят определените за този продукт пределно допустими концентрации на остатъци от пестициди. Направени са и 9 проби за идентификация на повреди по плодове от домати с предположения за повреди от неприятеля  Tuta absoluta в София, Варна и Бургас. Проверката направена от НВМС на 2 893 обекта, приключва с 80 акта за установяване на административни нарушения, 61 връчени предписания за констатирани несъответствия и близо 1765 кг. бракувани суровини и храни от животински произход, като основната причина за бракуване е изтекъл срок на годност.

Предприети са необходимите законови корективни действия за отстраняване на установените несъответствия.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.