1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ирландия заема първо място по добив на пшеница

Ирландия заема първо място по добив на пшеница

Прогнозата за общото производство на зърнени култури в ЕС е 273 милиона тона

Европейската аналитична група Coceral изнесе информация за добива на пшеница и обема на производството в страните от ЕС. Първо място в листата заема Ирландия с рекордните 8,7 тона от хектар, пише Аgrosaveti.com.

Франция все още държи титлата на европейски лидер в производството на пшеница. Coceral оцени зърнената реколта на 35,6 милиона тона. Това е с 1 милион тона по-ниско от реалния обем на производството за предишния сезон и с 370 хиляди тона повече от цитираното в юнската прогнозата. Добивите от пшеница във Франция (7,2 тона от хектар) са по-слаби отколкото във Англия. На Мъгливия Албион реколтата възлиза на 7,5 тона от хектар.

Според анализаторите, нарастването на показателите в селскостопанския сектор на Англия е свързано с повишаването на площите с пшеница. Поради този факт, местните фермери успяха да увеличат производството на пшеница за годината със 130 хиляди тона до 14,4 милиона тона. Между другото, този сезон ръст в производството на пшеница в ЕС са постигнали само няколко страни. Освен това се наблюдава увеличаване не само на количеството, но и на качеството на произведеното зърно. До това становище стигнаха експерти от Националния фермерски съюз (NFU) и от Комисията по зърнени култури на Англия (HGCA).

Прогнозата за общото производство на зърнени култури в ЕС, според Coceral е 273 милиона тона. Това е с 10,7 милиона тона по-малко от предишните оценки на аналитичната групата и с 20,2 милиона тона по-малко от реколтата през миналата година. За сравнение, Strategie Grains оцени обема на производство на зърнени култури в Европа на 274,8 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.