1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Искат 2000 лв. за декар в Добруджа

Искат 2000 лв. за декар в Добруджа

Купувачите се отдръпват от пазара заради нереално високи цени

 

Собствениците на обработваеми земеделски земи край морето искат нереално високи цени за имотите си, твърдят брокери от Добрич. Около Дуранкулак наследниците на земи търсят купувачи за по 2 000 лева на декар чернозем и по този начин  правят земите си непродаваеми. Арендаторите дават най- много по 300-400 лева и затова сключени сделки в този район няма.

Парцелите на първа линия до брега се предлагат по 50- 80 000 евро заради възможността да се промени статута на земята. Още по- скъпо върви земята край Кранево. Там близо до морето собствениците искат по 4-5 хиляди лева на декар, някои дори и по 10 000 лева. Зад селото, около резервата Балтата цената на кв. м е от 25 до 70 евро.

Цените на земеделските земи в Балчишко стигнаха до 500 лв. за декар, в Каварна и Шабла - 350 лв., в Крушари - 260 лв. Декар чернозем в Добричко се предлага по 300 - 450 лв. преди началото на новия селскостопански сезон - двойно повече в сравнение с миналата година. Нивите купуват предимно арендатори, но и работещи в чужбина българи.

Прогнозите на брокери сочат цени от 650-850 и дори 1000 лв. на дка за земеделска земя в Добричко през 2007 г. Напоследък земята се продавала раздробена на по 1-2 дка, за да могат купувачите да променят предназначението й и да строят вили. След време обаче те можело да бъдат изненадани неприятно заради необходимостта от допълнителни инвестиции за инфраструктура и процедурите по промяна на предназначението./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.