1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Испания и Франция не подкрепят едностранната забрана на някои държави за внос на украинско зърно

Испания и Франция не подкрепят едностранната забрана на някои държави за внос на украинско зърно

Испанският министър на селското стопанства Луис Планас Пучадес заяви, че едностранната забрана, обявена от страна на някои държави от Европейския съюз за внос на украинско зърно, "изглежда е незаконна", предаде Ройтерс. 

От своя страна френският министър по въпросите на земеделието и на хранителния суверенитет Марк Фено посочи, че това решение "поставя под въпрос европейската солидарност".

Тези изявление идват преди днешното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

Полша, Унгария и Словакия обявиха в петък, че забраняват вноса на селскостопански продукти от Украйна, след като ЕК реши да не удължава забраната след изтичането й.

Днес Румъния обяви, че може да забрани или ограничи вноса, ако се стигне до пренасищане на пазара.

България разреши вноса, което предизвика мащабни протести от страна на зърнопроизводителите, блокирали много пътища и ключови точки в страната днес.

Испанският земеделски министър Луис Пучадес заяви, че "Европейската комисия трябва да реши" дали страните, удължили забраната за вноса на селскостопански продукти от Украйна, са извършили нарушение на европейското законодателство.

"За да запазим солидарността, ние трябва да бъде единни... Трябва да се придържаме към тези принципи. В противен случай европейският проект е изложен на риск. Единният пазар е неделима част от него", посочи френският министър по въпросите на земеделието и на хранителния суверенитет Марк Фено. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.