1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Испанските производители на маслини са ощетени заради американски мита

Испанските производители на маслини са ощетени заради американски мита

Това е атака срещу ОСП е заключението на евродепутатите от Комисията по земеделие в ЕП

Наказателните мита, наложени от Съединените щати при вноса на маслини от Испания, представляват атака срещу Общата селскостопанска политика. До това заключение стигнаха депутатите от Комисията по земеделие в Европарламента на първото си заседание през новата година.

Митото в размер на 35 процента беше въведено през 2018 година, като Вашингтон тогава изтъкна, че испанските маслини получават директни помощи по ОСП, което е в разрез с лоялната конкуренция, припомни председателят на Комисията Норберт Линс и уточни:

„На 21 ноември 2021 година СТО обяви тези мита за нелегални, но въпреки това решение няма промяна на ситуацията. Износът на маслини е все така невъзможен. Испанските власти подадоха жалба пред Американски съд, но решението на съда беше, че митата са легални. Това доведе до голяма несигурност не само в Испания, а в целия сектор и във всички сектори, които получават подкрепа от ОСП.“

Със своята мярка Съединените щати се опитват да дадат предимство на собственото си производство на маслини в Калифорния, което представлява нерегламентиран протекционизъм, поясни Джон Кларк от Генералната дирекция Земеделие в Европейската комисия.

Кратък преглед на ситуацията за испанските стопани направи Габриел Габейо, председател на производствената кооперация в региона на Севиля:

„От 2018 година има 70 процента спад на износа на маслини за САЩ, което е 168 милиона евро загуба за отрасъла. Освен това страните, които навлизат на американския пазар на наше място, не са членки на ЕС - Египет, Мароко, Турция.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.