1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Истинският хляб горчи

Истинският хляб горчи

Според предложението хлябът ще се прави само от брашно, сол, мая и вода

Хлябът без подобрители ще мухлясва на 36-ия час след изваждането му от фурната. Това е записано в предложение за държавна рецепта на "Стара Загора", "Добруджа" и "Софийски" ("Типов").

Стандартите за трите вида хляб трябваше да бъдат представени до началото на септември пред земеделския министър Мирослав Найденов. Засега своите варианти за държавна рецепта са дали само от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

Според предложението хлябът ще се прави само от брашно, сол, мая и вода. Само в отделни случаи ще се разрешава да се ползват подобрители. Избелващите вещества в брашното, включително малцът, който в момента се използва широко за подобряване на външния вид на хляба, ще бъдат забранени.

В хляба по държавна рецепта няма да може да се влагат и никакви консерванти и оцветители. Рецептата за трите вида хляб е приблизително еднаква, като разликата идва само от вида на брашното.

За "Стара Загора" ще се ползва само първокласно брашно, в "Добруджа" - брашно с по-високо съдържание на прахово вещество, а в "Софийския" - типово брашно. Отвътре хлябът трябва да е с равномерен цвят и без бучки, а горната и долната корички трябва да са с дебелина съответно 1,5 и 2 милиметра.

След третия час от изпичането на хляба при натиск с ръка той трябва да възстановява първоначалната си форма, е записано в проекта за стандарт на големите фурни.

По-малките обаче отказват да представят своите предложения за държавна рецепта. Според председателката на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева, стандарти скоро няма да има. По-малките фурни настояват първо да се въведе строг контрол върху производството на самуните и да се спрат незаконните хлебопекарни.

Едва след като се реши този проблем, може да се говори за държавна рецепта и качество на хляба, смята Кукушева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.