1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Италия забрани найлоновите торбички

Италия забрани найлоновите торбички

Търговци предупреждават, че мярката ще предизвика хаос в много магазини

Италия - един от най-големите потребители в Европа на найлонови торбички, забранява тяхното използване от 1 януари 2011 г., предаде Reuters.Търговци предупреждават, че мярката ще предизвика хаос в много магазини.

Според критици на найлоновите торбички за тяхната направа се използва прекалено много петрол. Освен това торбичките се разграждат твърде бавно в природата, запушват канализацията и понеже вятърът ги разнася лесно, се превръщат в неприятна гледка. Италианците използват около 20 милиарда найлонови торбички на година, което прави над 330 торбички на човек, или една пета от всички използвани в Европа пликове, сочат данни на италианската екологична организация Легамбиент. От 1 януари 2011 г. търговците на дребно няма да имат правото да предлагат на клиентите си полиетиленови торбички. Те ще могат да използват само торбички от хартия, от плат или от материали, които се разграждат бързо в природата.

Други европейски страни се опитаха на доброволен принцип да намалят употребата на найлонови торбички, като насърчиха използването на памучни пазарски чанти. През 2002 г. Ирландия въведе такса върху торбичките от 15 евроцента. Това намали тяхната употреба с 90 процента на седмица.200 от общо 8000-те общини в Италия са въвели вече собствена забрана за използване на найлонови торбички, в това число Торино и Венеция.

В много италиански супермаркети и вериги от хипермаркети вече се използват торбички, които се разграждат бързо в природата. От асоциацията на италианските търговци на дребно Федердистрибуционе предупредиха, че преминаването от найлонови торбички на такива, които се разграждат в природата, ще струва на всяко предприятие от 30 000 до 50 000 евро. Това е сумата, която фирмите ще трябва да инвестират в машини, произвеждащи разграждащи се в природата торбички.Търговците на дребно предупредиха също така, че в постановлението за забрана на найлоновите торбички, датиращо от декември 2006 г., има неясноти, които също ще предизвикат хаос след 1 януари догодина.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.