1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупуват охлюви по 30 ст. килото

Изкупуват охлюви по 30 ст. килото

Порция от 100 г във френски ресторант върви по 50 - 60 евро

 

По 30 - 40 стотинки се изкупуват охлювите в Плевенско, научи "BG Север". Въпреки дъждовното време, след което се пръкнаха множество рогати животинки, се оказа, че мераклии за тяхното събиране няма. Дори ромски семейства, които традиционно се занимават с нестандартния бизнес, твърдят, че цената е ниска и тази година няма дори да си правят труда да събират. Затова от бранша предвиждат изключително слаба кампания.

Прекупвачите, които са предимно частни лица, също се оплакват от ниските цени. По принцип с изкупуване се занимават билкозаготовчиците, според които както билкарският, така и охлювният бизнес е в колапс и от година на година става все по-трудно. Докато преди от сутринта се нижеха каруци, пълни с рогатковци, то сега я дошли един - двама, я не, оплакват се изкупвачи. И въздишат над спомените за цената от 90 стотинки за килограм навремето.

Както при билките обаче, така и при този вид безгръбначни, пазарът загива и положението никак не е розово. Износ липсва.

Минимални количества се изкупуват предимно от гръцки фирми, където предимно се преработват. Най-големите консуматори в света са Франция и Италия. В тези страни охлювите са деликатес и една порция от 100 г тяхно месо в ресторант върви по 50 - 60 евро.

Единствената положителна промяна е, че от две години насам кампанията започва от 10 май, докато преди е стартирала от 20-и. Този нов срок вече не дава възможност на купувачите да се запасяват предварително с количества, твърдят от бранша. До известна степен препъни камък за прекупвачите остава плащането на горска такса за рогатковците, която е в размер на 10 ст/кг без ДДС.

Периодът за събиране и изкупуване на охлюви за търговски цели е от 10 май до 30 юни включително. Минималният размер на събираните и изкупувани охлюви трябва да е 28 мм диаметър на черупката. Предаването трябва да се извършва само в оборудвани пунктове, които да отговарят на условия като: хладно помещение за съхранение; необходимия брой дървени (ябълкови) касети или плетени найлонови чували тип "гаци"; сита за пресяване на маломерните охлюви с диаметър на отворите 28 мм.

Оборудваните изкупвателни пунктове е необходимо да бъдат регистрирани в съответната регионална инспекция по околната среда и водите до 1 май от физически и юридически лица, извършващи търговска дейност с охлюви. Всички предадени в изкупвателните пунктове маломерни охлюви незабавно трябва да бъдат връщани в природата./bgsever.info/

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.