1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупуват от производители 150 000 тона зърно

Изкупуват от производители 150 000 тона зърно

Пазарната интервенция се налага заради залежалите близо 1 млн. тона пшеница, за които няма купувач

 

Първата интервенция на зърнения пазар започва държавата през февруари, когато ще бъдат изкупени 150 000 тона хлебна пшеница от новата реколта. Решението на кабинета от 14 декември бе публикувано в последния брой на "Държавен вестник".

Минималната цена за изкупуване на зърното ще е 175 лв. за тон франко склад, а минималното количество на доставка - 100 тона.

Пшеницата ще се изкупува и съхранява в лицензирани складове и зърнохранилища, одобрени от ДФ "Земеделие", ръководен от Асен Друмев до 20 януари. Срокът, в който кандидатите за съхраняване на зърно, могат да подадат документи, е 11 януари. Списъкът на одобрените складове и хранилища ще бъде публикуван на страницата на земеделското министерство и в поне два национални ежедневника.

След приключването на тази процедура регистрираните земеделски производители могат да подават заявки за изкупуване на пшеница в одобрените складове в техния регион. Изисква се и проба от предлаганото зърно, за да се определи качеството му. Ще се изкупува пшеница от II Б група.

Пазарната интервенция се налага заради залежалите близо 1 млн. тона пшеница, за които няма купувач. Голяма част от стопаните не успяха да реализират продукцията си през есента заради предлаганите ниски цени у нас и конкурентния евтин износ от държавите от Черноморския регион.


 AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.